Nenumărați copaci, unii care impresionează prin circumferință, alții prin înălțime sau vârstă, figurează pe harta arborilor remarcabili din România, un proiect științific inițiat și pus în practică de o echipă alcătuită din lector dr. Viorel Arghiuș, cadru didactic la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a Universității Babeș-Bolyai, specialist pe hazarduri naturale, dar și pasionat de chestiuni de sustenabilitate, de biodiversitate, și conferențiar dr. Tiberiu Hartel din cadrul aceleași facultăți.
Harta cu asemenea copaci monumentali este disponibilă pe www.arboriremarcabili.ro, un site pe care pot fi încărcate fotografii și informații despre copaci impresionanți. Pe hartă se află și cunoscutul plop de lângă localitatea Ciocmani, un copac cu o circumferință de peste 10 metri. În aplicație au fost introduși și câțiva copaci din zona Sărmășag, exemplare de gorun, care impresionează prin dimensiunile foarte mari, dar și prin înălțime.
Plopul uriaș de la Zimbor – Cuzăplac
Un alt arbore din Sălaj care se regăsește pe hartă este un plop aflat între localitățile Zimbor și Cuzăplac. Arborele are o circumferință de aproape 8 metri și poate fi văzut de la o distanță de câțiva kilometri. „www.arboriremarcabili.ro este o pagină web dedicată conservării și sustenabilității arborilor bătrâni din România. Ne referim la acești arbori ca remarcabili datorită multiplelor funcții sociale și ecologice pe care le au. Arbori remarcabili pot fi găsiți peste tot, de la orașe la pășuni, în parcuri, șantiere vechi și păduri. Indiferent de locația lor, acești arbori au mai multe valori culturale, istorice și ecologice, arborii bătrâni fiind structuri cheie în ecosisteme. Spre exemplu, prin faptul că oferă habitat pentru multe organisme. Credem că sunt soluții pentru a ajuta acești arbori și că se poate evita dispariția lor. Cunoștințele sunt primul pas esențial în aprecierea și conservarea lor. Vă încurajăm să contribuiți la extinderea cunoștințelor noastre colective prin inventarierea acestor arbori și împărtășirea experiențelor voastre legate de arborii remarcabili din România. De fiecare dată când vedeți un arbore bătrân (neatins sau vătămat, viu sau mort sau chiar și bușteni de după tăiere) vă rugăm să vă gândiți la noi: faceți poze, măsurați circumferința trunchiului arborelui, identificați locația exactă și încărcați-le pe această pagină. Putem motiva și inspira comunitățile locale să utilizeze acești arbori pentru întărirea coeziunii comunității și a identității locale, protejând în același timp habitate sălbatice de importanță majoră pentru toată Europa”, este mesajul coordonatorilor de proiect.
Foto: Dari A./www.arboriremarcabili.ro
[…] Nenumărați copaci, unii care impresionează prin circumferință, alții prin înălțime sau vârstă, figurează pe harta arborilor remarcabili din România, un proiect științific inițiat și pus în practică de o echipă alcătuită din lector dr. Viorel Arghiuș, cadru didactic la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a Universității Babeș-Balyai, specialist pe hazarduri naturale, dar și pasionat de chestiuni de sustenabilitate, de biodiversitate, și conferențiar dr. Tiberiu Hartel din cadrul aceleași facultăți. Harta cu asemenea copaci monumentali este disponibilă pe http://www.arboriremarcabili.ro, un site pe care pot fi încărcate fotografii și informații despre… Citeste mai mult […]